top of page

Comfortfood

  • Monique Jansen
  • 16 mrt
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 23 mrt


In een week van uitersten kun je wel wat comfortfood gebruiken. Vandaag het recept van de Kip Marokkaanse stijl. Deze is met saffraan en olijven. Niet moeilijk, maar geef de kip wel even de tijd te marineren, zodat de smaken mooi in het vlees trekken. Maar we hebben ook een heerlijke Sri Lankaanse eiercurry met wat grote garnalen en Fried rice gegeten van de rijst die over was van de dag tevoren. Eieren heb ik altijd wel in huis, sowieso nu de kippen weer eieren leggen omdat de dagen lengen. Die grote garnalen en erwtjes heb ik ook standaard in de vriezer, en dat maakt zowel de fried rice als de curry net wat luxer. Een week van uitersten doordat afscheid nemen en nieuw leven gewoon in dezelfde week gebeuren. Waar het leven van de één op 'pauze' staat, gaat het van een ander in volle vaart ‘gewoon’ door.


Fien heeft vanaf dinsdag haar kap af. Nu is het zaak haar poot nog 4 weken rust te geven, zodat de gehechte pezen goed aan kunnen groeien. Probeer dat maar eens bij Fien te bewerkstelligen 😱. Ze moet nog vier weken aan de riem uitgelaten worden en de eerste week opbouwend naar een kwartier per keer.  Op deze manier kan een jonge energieke hond redelijk slecht haar energie kwijt, en het kost ons behoorlijk wat moeite haar rustig te houden. Ook moeten we oppassen dat zij vooral niet met te wild met Soof speelt. Dan geeft ze soms een harde gil, en kunnen wij alleen maar hopen dat de schade mee zal vallen. Mee op jacht zit er voor Fien voorlopig ook niet in. Maar daar heeft Soof geen probleem mee 😉. Afgelopen zaterdag was er bij onze WBE een WBE-brede ganzendag. Dan worden zoveel mogelijk jachthouders geacht het veld in te gaan om de grauwe ganzen, de Canadese ganzen en de Nijlganzen te bestrijden. Wat heeft Soof het naar haar zin als zij samen met de baas ‘aan het werk’ kan gaan. Op jacht vlogen de ganzen mooi binnen schot in de buurt van mijn hutje over. Soof heeft de geschoten ganzen allemaal kunnen apporteren. Belle, een springer die mee was, en Soof hebben beide nog een moeilijk en zwaar apport tussen het pitriet volbracht.


Dat pitriet groeit snel en woekert als het de kans krijgt. Het groeit heel dicht en stond in een diepe laag water. Daartussen is geen verwaaiing, waardoor de honden zich hier doorheen moeten werken en geen lucht krijgen van de gans. Als het dan twee keer lukt de gans toch binnen te krijgen, ben je natuurlijk apentrots op je hondje!

De schade die, met name de grauwe ganzen, veroorzaken zijn behoorlijk. Die lopen in de tientallen miljoenen die door de belastingbetaler opgebracht worden. Over 2024 zijn de cijfers nog niet online bekend, maar die cijfers zullen weer behoorlijk hoger zijn dan over 2023. Ik kreeg de vraag wat voor schade ganzen dan toebrengen, en dat is met name aan graslanden. Ganzen verslempen het (wei-)land met hun poten en vreten het gras. Vooral de eerste snede gras, dat zeer eiwit-rijk is, in het voorjaar. Drie tot vier ganzen vreten net zoveel gras als één koe, (ik dacht altijd dat dat zes ganzen waren). ‘Afhankelijk van de soort graast een gans zeven tot twaalf uur per dag. Een halve tot een hele kilo gras wordt tijdens deze periode opgegeten. Ganzen eten zoveel vanwege hun niet efficiënte spijsvertering. Driekwart van dit opgenomen voedsel verlaat het lichaam weer in de vorm van keutels. Per vier minuten wordt een keutel geproduceerd.’; Aldus Bij12. Als het er een paar zouden zijn, is het allemaal te behappen, maar de aantallen ganzen die er momenteel zijn, is te veel. Twintig jaar geleden zag je niet de aantallen ganzen op de weilanden die je nu wel ziet als je door de polder rijdt of fietst.


Met het groeiende aantal grauwe ganzen en de hoeveelheid keutels die zij laten vallen, kun je je afvragen wat dat doet in het huidige stikstof-probleem. Er zijn meerdere organisaties die verjagen verkiezen boven beheer. Ik heb daar mijn mening over, want met verjagen haal je het probleem niet weg, maar verplaats je het (letterlijk) alleen maar. Het was in elk geval een zeer succesvolle ganzendag, er lag een mooi tableau aan ganzen en een paar kraaien. En wat er met het vlees gebeurt? Daar hebben wij als WBE een workshop voor georganiseerd, zodat je niet alleen leert hoe een gans er van binnen uitziet, maar ook hoe je de borsten, bouten, het hart, de lever en de maag er netjes uit kunt snijden. Niet alleen het slachten wordt hier geleerd, ook hoe je van dit vlees iets lekkers kunt maken. Dit keer hebben wij twee soorten worsten gemaakt van het ganzenvlees. Zo gaat het vlees van deze geschoten dieren niet verloren.



 

 
 
 

Comments


©2020 Monique Jansen

bottom of page