top of page
Monique Jansen

Donkere, drukke dagen voor de kerst


11 dagen hebben we het zonder zon moeten doen. Maar eindelijk, vrijdag brak het wolkendek en zag de wereld er meteen anders uit. Dan is het echt genieten. Het was een waar kokkerelweekje. Daar moeten natuurlijk de boodschappen voor gedaan worden, de foto’s gemaakt en … geconsumeerd of weggegeven worden. Die laatste twee dingen zijn het leukst! Ik word er altijd blij van een ander blij te maken met wat ik in de keuken gemaakt heb. Als anderen dan aan mij gedacht hebben door iets te maken met mij in gedachten, daar krijg ik een nog warmer gevoel van. Bij het Friese Visfestijn gisteren, een jaarlijks terugkomend feestje, werden de gasten weer getrakteerd op gebakken kabeljauw, gebakken tong, warm gerookte zalm en gerookte kipfilets. Henk en Johan maken er altijd één groot feest van, de feestverlichting is opgehangen en de koelkasten zijn gevuld. Waar wij de afgelopen twee jaar noodgedwongen in de garage moesten schuilen voor de regen en de harde wind, was het gisteren droog en brandde de buitenkachel (op z’n Henk en Johan’s 😉). Harm zorgde ervoor dat de zalmzijdes en de kip heerlijk gerookt werden, zodat we daarvan konden genieten, terwijl Albert Jan de hele avond bij de frituurpan stond om iedereen de hele avond door van gebakken visjes te voorzien.


Johan is ook een kokkereller. Hij weet dat ik de pruimenlikeur die hij vorig jaar had gemaakt verschrikkelijk lekker vind. En omdat ik nog moet rijden, krijg ik 2 flessen van deze heerlijke likeur mee naar huis, met ook nog een potje van zijn zelfgemaakte pruimenjam (ook zalig!). Hij had ook nog een drankje gemaakt met aardbeien. Komt goed uit dat hij die iets te zoet vond, want ook dat flesje krijg ik mee. Als ik Jeroen zie, krijg ik een zak vol Drentse Kniepertjes in mijn handen gedrukt. Die had zijn vrouw Miranda voor mij gemaakt. Flinterdunne, knapperige koekjes. Ik heb een schaaltje met deze koekjes nu naast me staan, zodat ik tijdens het schrijven hiervan geniet. Waar ik met een tasje met cadeautjes aankwam, ga ik met een tas vol lekkernijen naar huis! Nou ja, nog niet naar huis, want vrienden Aad en Carlo wonen in de buurt, en daar waai ik nog even aan voordat ik de weg terug rijd naar Het Groene Hart.  Aad werkt nog steeds in het onderwijs, en vanaf gistermiddag is zijn Kerstvakantie begonnen. Normaal gesproken blijf ik bij hen logeren, maar door de drukke dagen heb ik daar dit keer helaas geen tijd voor.


Bij Kes aangewaaid, mijn ‘oudste’ vriendin. Dat was ook weer veel te lang gelden dat ik haar gezien heb. Natuurlijk hebben we wel aan de telefoon hele gesprekken gehad, maar elkaar zien is toch veel leuker! Wij hebben dezelfde (galgen-)humor en geven elkaar vaak goede raad, die we vervolgens ook tegen onszelf kunne zeggen… Altijd fijn met Kes! Ik heb eindelijk bij JBL, ‘mijn’ jachthoornblaasgroepje aan kunnen waaien. Helaas kan ik het niet echt meer mijn groepje noemen, want door omstandigheden is mij afgeraden door te gaan met jachthoornblazen. Vooropgesteld dat er veel erger dingen zijn, baal ik hier verschrikkelijk van. Want deze groep is ontzettend gezellig. Natuurlijk wordt er geoefend op deuntjes met de jachthoorn, maar het is ook één groot sociaal gebeuren en er was altijd wel iemand die iets lekkers mee nam voor bij de koffie en/of voor na het ‘toeteren’. Ik weet dat ik altijd welkom ben aan te waaien, maar het is toch anders als je niet zelf mee kunt blazen. Die avond zou ik met een vriendin nog een borrel drinken in de stad, maar doordat zij niet fit was, schuiven we die helaas door. Nu kwam de hagel met bakken uit de hemel, dus heel rouwig was ik er niet om dat ik niet op de fiets naar de stad hoefde.


Voor nu heb ik een leuk receptje voor een voorgerecht; Bietencarpaccio met eendenborst en uiencompote. Ik hou sowieso van eend, en voor een gebakken eendenborst (de tamme eend dan, want die heeft een lekkere vetlaag die je krokant bakt) mag je mij altijd wakker maken! De uiencompote kun je van tevoren maken. De eendenborst in zijn eigen vet rosé bakken, de bietjes snijden en een beetje rucola aanmaken met een makkelijke dressing van olie, balsamico en wat zout en peper. Dat is echt snel gedaan, en je hebt een prachtig, feestelijk bord voor het Kerstdiner. Als hoofdgerecht heb ik een mooi stukje kalfsvlees; Saltimbocca. Van tevoren goed voor te bereiden, en binnen een paar minuutjes gebakken. Serveer het met een groene salade en een Aardappelgratin (die kun je ook van tevoren voorbereiden en hoef je dan alleen nog maar in de oven te schuiven). Ik heb er een Salie-boter bij geserveerd.


Die is ook snel klaar, en de gebakken blaadjes geven een extra crunch aan het gerecht. Als dessert kun je de Semifreddo maken. Die maak je een dag van tevoren, en hoef je alleen maar uit de vriezer te pakken en, na iets ontdooit ze hebben, in plakjes te snijden.  Chocoladepotjes, ook een dag van tevoren te maken, in espressokopjes schenken en 10 minuutjes voor het serveren uit de koelkast halen. En echt, een Espressokopje is ruim voldoende, je hebt vaak al behoorlijk wat gangen op, en het is best een volle, romige afsluiter. Of wat dacht je van een Cranachan. Van tevoren maken, en in glaasjes scheppen en een beetje opleuken. Ik heb ook een soort Rocky Road Fudge gemaakt. Die zou je nog bij de koffie kunnen uitdelen. Maar dit is ook superleuk om in een mooi potje aan de gastvrouw/gastheer te geven als geschenkje, of als kerstcadeautje. Genoeg ideetjes voor een paar geslaagde en stressloze kokkereldagen voor de Kerst.


De volgende keer zal ik nog een paar hapjes online zetten, zodat je met Oudjaarsavond ook een stressloze dag zult hebben. Voor nu wens ik jou en de jouwen hele fijne Kerstdagen, dat deze zonder (kook-)stress mogen verlopen, en dat je deze dagen kunt vieren met dierbaren 🎄🌟📯🎄.



43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page