top of page
Monique Jansen

España

Bijgewerkt op: 21 okt.


Daar zijn manlief en ik geweest de afgelopen 10 dagen. Ik hou van Spanje, het landschap, het weer, de mensen, het eten, de wijntjes en de sherry. Maar vooral dat er altijd wel een tentje open is waar je een klein hapje kunt bestellen. En wat hebben we weer heerlijk gegeten! In de steden bij de oude markthal heb je ook (eet-)tentjes met een paar krukken en tafels waar je kunt aanschuiven. Daar bestel je iets te drinken en/of te eten, en als je trek hebt in iets wat er bij een ander marktstalletje wordt verkocht, haal je daar het hapje, en kun je dat gewoon aan het tafeltje waar je al was aangeschoven nuttigen. Het liefst gaan we naar tentjes waar de Spanjaarden zelf al in de rij staan nog voordat deze is geopend. Binnen zijn dan (meestal) houten stoelen (die niet heel lekker zitten), barkrukken en wijnvaten als tafel en er is tl-verlichting. Daar eet je vaak het lekkerst en voor een nette prijs.


Nu is het eten en drinken in Spanje sowieso een stuk goedkoper dan hier, en je drinkt nergens een slechte wijn. We hebben een Flamenco mee kunnen maken en in en rond prachtige oude kastelen met Moorse invloeden gelopen. Bij Alcazar de Jerez waren onder andere de olijfpers en het irrigatiesysteem in ere hersteld zodat allerlei kruiden, sinaasappel-, citroen-, granaatappel-, en olijfbomen en weer konden groeien. Naar een Spaanse rijschool geweest met Andalusische paarden. Bij een prachtig landhuis met aangrenzend een buitenbak waar paarden werden in- en losgereden. Prachtige stallen, een museum met oude rijtuigen en zadels met hoofdstellen. En een ‘arena’ waar werd getoond wat deze paarden allemaal kunnen.


De imposante rots van Gibraltar gezien, in de oude steden door allerlei oude kronkelstraatjes gewandeld en, omdat wij in de sherry-streek waren, twee Sherryhuizen bezocht. Sherry wordt van de (witte) druivensoorten Palomino, Pedro Ximénez en Moscatel gemaakt. Er is een droge, een zoetere en een hele zoete, bijna stroperige variant. Sherry drink je koud. Ik moest bij sherry altijd aan mijn oma denken. Zij dronk Osborne of Sandeman en ik vond het echt bocht! Niet te drinken, om mee te koken was ok. Maar ik heb in Spanje geen slechte sherry gedronken, omdat ik nu wist welke ik moest bestellen. Met name de zoetere variant vind ik heel erg lekker. De Perdo Ximénez (PX) kende ik al, en die vind ik echt verschrikkelijk lekker. Als ik die zou moeten omschrijven komen de woorden ‘Nectar’ en ‘Mede’ bij me op. We hebben weer een prachtige reis gemaakt en veel gezien. Helaas zit het er alweer op, zo’n vakantie gaat altijd te snel voorbij.


Maar thuis zijn is ook geen straf, zeker niet met de Indian Summer waar we nu van kunnen genieten. De temperaturen zijn heel aangenaam. We hebben woensdag zelfs buiten gereden. Met de honden wandelen was ook geen straf, zeker niet nu de blaadjes aan de bomen prachtige kleuren krijgen en de paddenstoelen uit de grond schieten. De hondjes zien er weer gelikt uit, die zijn nog bij de trimster geweest. Fien is nog mee geweest op de ganzen, en heeft zich niet alleen keurig gedragen, maar ook mooi kunnen apporteren. En wat je na een overdaad aan zoveel lekkers in Spanje dan thuis klaar maakt? Rijst met twee hartverwarmende Curry’s! Want pittig eten was er niet bij in Spanje, en dat hadden we toch echt een beetje gemist. Ik had de Sri Lankaanse en de Makkelijke curry gemaakt, want die zijn snel klaar en voelen beide als een dikke, warme knuffel!


Ik zag dat ik in het laatste blog had aangegeven twee recepten te geven. Dat zal ik ook doen, maar één recept komt op een later tijdstip online, ik heb die gewijzigd in de taart die ik voor mijn verjaardag had gebakken; De Pecan-karameltaart. Nu is een Pecantaart sowieso lekker, maar de karamel maakt het nog even ‘af’ 😉.Het recept van de Kaas-tosti met een kick staat vanaf nu ook online. Ik las het laatste blog nog even na, en zag dat ik die er ook op zou zetten. Ik kreeg er meteen weer trek in, en heb die ook maar weer als lunch gemaakt vandaag. Er zijn slechtere dagen te bedenken…




51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page