top of page
Monique Jansen

Hollandse zomer

Bijgewerkt op: 22 jul.


Waar gisteren de mussen van het dak vielen van het drukkende en hete weer, kijk ik nu weer naar buiten naar de zoveelste bui die over mijn woonplaats trekt. En niet alleen vandaag buien, ik ben van de week meermaals natgeregend, daar waar welke buienapp dan ook droog weer had voorspeld. En terwijl het met bakken en minutenlang uit de hemel kwam, gaven diezelfde weer-apps aan dat het toch echt droog was. Gelukkig vielen de avondjes die ik met vriendinnen had afgesproken niet ‘in het water’, toen was het droog (of zelfs heet). In plaats van op een terras een drankje te drinken, werd bij beide afspraken de locatie verschoven naar ‘thuis’. En dat was heerlijk en ontzettend gezellig. Bij één vriendin hebben we beiden iets gemaakt en dat gezellig opgepeuzeld in de grote achtertuin met uitzicht op de vijver. De andere afspraak was naar de vroege middag verschoven, en hebben we heerlijk aan het zwembadje op een stretcher gelegen, en als het te heet werd, in het badje op een luchtbedje. Al dobberend tuut-tuut-tuut, het was een heerlijke en ongedwongen dag.




Ik had weinig zin om lang in de keuken te staan, wie wel? En met dit (soms) hete weer heeft niemand eigenlijk veel trek. Vandaar dat ik weer een paar recepten ‘uit de oude doos’ heb gemaakt, maar ik weet zeker dat ik jou hier ook erg blij mee maak om die (weer) eens te maken. Een Tortilla. Aardappelen en ui/knoflook en eieren heb je altijd wel in huis, en deze kun je zowel warm als koud eten. Als puntje bij een salade en/of een stukje vlees, en je hebt een lekker en makkelijk bijgerecht. Van wat over is, maak  je een ideaal borrelhapje de volgende dag. Beetje (pittige) mayonaise of saus er overheen, in kleine stukjes snijden met een prikkertje er in met eventueel wat peterselie als garnering voor de leuk. Ik had wat champignons over die op moesten, daar heb ik de Crostini met champignons van gemaakt. Beetje belegen kaas in plaats van Havarti als smeltkaas, en op een sneetje brood. Dat broodje had ik iets knapperiger gemaakt door die eerst met wat olijfolie bestreken in de oven te schuiven, zodat je geen zompig broodje krijgt.


Kipkluifjes stonden deze week ook op het menu; Even insmeren met de marinade en de oven doet de rest. Ook een Chausson gemaakt. Bladerdeeg uitrollen, vullen met kaas, ham en een smeersel van crème fraîche en wat tijm. Dichtvouwen en ook hier doet de oven de rest van het werk. Een dipje van Roquefort en crème fraîche met wat rauwkost, en je hebt een verfrissend hartig hapje voor bij een drankje. Gisteren had ik naast de hapjes ook mijn Spaanse aardappelsalade met tonijn gemaakt. Die kun je ook zowel lauwwarm als koud eten. De aardappelen had ik in de ochtend al geschild en in stukjes gesneden en klaargezet om te koken. Voordat we aan tafel zouden gaan, heb ik de aardappeltjes gekookt, en die kleine stukjes zijn echt in no-time klaar. De dressing is in een minuutje gemaakt, en de overige groentjes en olijven zijn snel gesneden. Even door elkaar husselen en je hebt een complete maaltijdsalade.


Fien is van de week bij de trimster geweest, en ziet er nu weer minder ondeugend uit. Maar hoe ze het voor elkaar heeft gekregen, weet ik niet. Ze kwam niet toen ik haar riep, en toen ik op onderzoek uit ging, bleek dat ze zich (via het loopplankje en de kleine opening van het kippenhok...) in het kippenhok te bevinden. Zij is zò ondeugend! Ik wens je nog een mooie zondag!



42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page