top of page
Monique Jansen

Jachthoorn blazen


Twee jaar geleden zijn wij in onze WBE (wildbeheereenheid) begonnen met een cursus Jachthoorn blazen. Een Wildbeheereenheid is een lokale jagersvereniging in een bepaalde regio die bestaat uit jachthouders uit dit gebied en leden die zich hebben aangemeld. Een WBE is onder andere verantwoordelijk voor het lokale wildbeheerplan, het houden van toezicht in het jachtveld, wildtellingen, het organiseren van schadebestrijding, uitvoeren van weidevogelbescherming, plaatsen van nestkasten en broedkorven en het aanleveren van gegevens aan de Faunabeheereenheid (FBE). Een FBE zorgt weer op Provinciaal niveau voor het coördineren van een effectief en efficiënt faunabeheer binnen de provincie. Vaak heeft een WBE ook een activiteiten commissie, en laat ik nu in een hele actieve WBE met een hele actieve activiteitencommissie zitten! Deze organiseert onder andere broedkorf-vlechten, hooigaasrollen maken, kleiduif schieten en nu ook jachthoorn blazen. Had dat nog nooit gedaan, dus dat leek mij wel leuk om dat te leren.


Nu is het best lastig om geluid uit de jachthoorn te krijgen, en als je er dan geluid uit krijgt, is er een volgende uitdaging; De toon te krijgen die je op dat moment wilt. Nu hebben wij een hele gezellige, maar vooral ‘veilige’ groep (en een leraar met veel geduld!), waardoor je je niet geremd voelt je best te doen, ook al zit je er wel eens een toontje naast. Het gaat om de ‘embouchure’, oftewel blaastechniek. Ik doe echt mijn best, maar de ene keer lukt het mij beter dan de andere (vooral die andere…). Soms best frustrerend. Maar als er dan dingen wel lukken, ben ik helemaal trots. Door de corona-maatregelen kunnen wij nu niet lijfelijk bij elkaar komen met onze jachthoorn-blaasclub, maar zijn wij wekelijks online aan het oefenen, ieder op zijn eigen niveau.


Het jachthoorn blazen is in het leven geroepen doordat er op grote afstand gecommuniceerd moest worden. Zo heb je voor van alles een eigen deuntje, zoals ‘verzamelen’, ‘begroeting’, maar ook elk dier heeft zijn eigen deuntje. Als er dieren op het tableau liggen, kunnen deze, uit respect voor het dier ‘dood geblazen’ worden. Ik zit nu in het deuntje ‘Haas dood’, en dat is best lastig voor een beginner om dat te blazen.


Maar, genoeg over één van mijn hobby’s (ik weet zeker dat als mijn vriendinnen dit lezen, zij weer helemaal in een deuk liggen… en ik zelf eigenlijk ook wel. Als je een paar jaar geleden tegen mij gezegd zou hebben dat ik ook zou gaan jagen of jachthoorn blazen, zou ik heel, heel hard gelachen hebben…). Over naar een van mijn andere hobby’s: Kokkerellen. Ik heb een leuk receptje voor een bijgerecht, afhankelijk van de tijd die je hebt. Polenta, oftewel maïsgriesmeel. Polenta, op 3 manieren.


Het lekkerst vind ik deze gebakken met kaas. Dat is maar één stapje verder dan alleen het koken. Je kunt het prima een dag van tevoren voorbereiden, en hoeft het alleen te paneren en net voor het opdienen te bakken. Maar als je daar geen tijd of zin in hebt, kun je het ook, met wat kaas gegratineerd, in de oven schuiven. Als je het als puree wilt eten, zul je wel even een paar minuutjes in de keuken moeten. Maar dat doe je ook als je het bakt met de kaas.



357 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Mooi uiteinde!

Comments


bottom of page