Omdat ik wel veel recepten heb uitgeschreven, maar de foto’s ontbreken, heb ik veel in de keuken gestaan de afgelopen week. Dat is leuk natuurlijk, maar omdat ik dan meerdere gerechtjes op een dag maak, ziet mijn keuken er uit alsof die ontploft is. En los daarvan, alles moet ook opgegeten worden. Niet dat dat een straf is, maar daardoor staan er op sommige foto’s minder aantallen dan in het gerecht omschreven, want vaak zijn manlief en ik maar met z’n tweetjes thuis. Om dan voor 4 of 6 personen het gerecht te maken is ietwat overdreven. Maar dan is er nog wel het feit dat ik (natuurlijk) weer doorsla in de winkels waar voedsel verkocht wordt. Zo was ik bij onze kaasboer, groenteman en slager, en ga ik met veel meer dan ‘gepland’ naar huis. Bij de kaasboer te veel aan kaasjes, bij de slager teveel aan liflaf-spulletjes voor op een lekker stokbroodje en bij de groenteman met zoveel appels dat ik in plaats van één of twee Appeltaarten, er noodgedwongen drie heb gemaakt. Nu is dat laatste niet zo spannend, ik heb er eentje afgebakken en de andere twee zijn in de vriezer beland, zodat ik die grijpklaar heb als ik ‘opeens’ gasten krijg. Maar overdreven is het wel, en dit is precies de reden waarom ik van mezelf niet naar de Hanos of de Sligro mag… Ik sla door.
Terwijl de Hachee van haas in de oven pruttelt, maak ik de appeltaarten. En als na 4 uur de hachee klaar is, hoef ik de oven niet meer voor te verwarmen, maar kan ik meteen de appeltaart er in schuiven. Ik wilde die avond lekker makkelijk Pasta Carbonara eten, maar mijn kuiken belde of een vriendje mee kon eten. Omdat hij geen varkensvlees eet, heb ik het geplande avondeten van maandag en dinsdag omgedraaid, en dat bereid wat ik dinsdag wilde maken, de Makkelijke curry en de Sri Lankaanse curry met ei en gamba's. Als dessert een stuk appeltaart met slagroom, en iedereen had weer zijn buikje rond. Altijd gezellig als Adam met ons mee eet, en het was alweer veel te lang geleden dat we hem gezien hadden. Woensdag had Marjolein een heerlijke Boterkoek gemaakt en op vrijdag heb ik mijn (of in elk geval één van mijn) guilty pleasures gegeten. Ik zou alleen thuis zijn die avond, en ik keek hier al helemaal naar uit. Dit zijn de avonden dat ik gewoon ongegeneerd kan Kaasfonduen. Ik ben de enige in huis die dat echt lekker vind. Gewoon van het merk Fondü een kant en klaar pak. Daar doe ik een hoop knoflook bij, wat bouillon en witte wijn, ik koop bij Bakker Van Maanen ciabatta’s en mijn avond kan niet meer stuk. De ciabatta’s van deze bakker zijn het lekkerst, en ciabatta-broodjes in plaats van een grote ciabatta of stokbrood, omdat je dan meer knapperige korstjes hebt. In mijn eentje eet ik deze pan bijna helemaal leeg, waarna ik moet uitbuiken. Ik ben echt verschrikkelijk…
Vandaag geef ik je twee receptjes voor (Kerst-)hapjes die je goed van tevoren kunt voorbereiden. Een borrelhapje met geitenkaas; Geitenkaasballetjes en een borrelhapje met oude brokkelkaas; Oude kaas-pitten-balletjes. Dat scheelt je de avond dat je gasten te eten krijgt een hoop stress, als je je ook nog leuk wilt omkleden voordat de gasten komen. Ook een recept voor een apart soepje: Pompoensoepje met peer. Klinkt raar, maar is ontzettend lekker, het is een echt ‘Feestsoepje’. Alle drie de recepten zijn ook goed te gebruiken als je een vegetarische gast op bezoek krijgt. Ook deze kun je helemaal van tevoren maken, alleen nog even samenstellen net voordat je het uit wilt serveren. Enfin, genoeg receptjes om goed voor de dag te komen met de Kerstdagen. Volgende week nog een paar receptjes ter inspiratie. Ik hoop dat iedereen zo een beetje kookstressvrij de Kerstdagen door komt.
Comments