Ik hoop dat iedereen de Kerstdagen heeft ‘overleefd’. Zonder (kook-)stress en met mooie momenten. Nog een paar dagen, en dan zit 2024 er (gelukkig) op. Oud en nieuw vieren wij altijd met een vaste groep vrienden. Deze wordt soms aangevuld met een paar anderen die gezellig met onze groep deze avond willen vieren of anderen die geen andere afspraak hebben deze avond. Maar de ‘harde kern’ is er sowieso. Iedereen maakt een hapje en neemt een bijpassende wijn mee. Ik bedacht tijdens onze Highwine met onze vriendengroep een curry te maken. Dan heb je net iets meer dan een éénhaps-hapje en je hebt meteen een gerechtje met wat kick. Ik serveer daar een beetje rijst bij en een beetje rauwkost of groente uit het zuur. Die curry kan ik mooi een dag van tevoren maken. Dan trekken de smaken goed in. Op de dag zelf kan ik de groente in het zuur maken en de rijstkoker gaat mee om ter plaatse de rijst te koken. Voorbereiden is hier het toverwoord. In de ochtend en middag van oudjaarsdag heb ik namelijk een fazantenjacht met daarna de nazit (de foto is van vorig jaar met Soof. Dit keer zal Fien haar debuut maken). Altijd gezellig en een groot feest, maar daardoor ook weinig tijd om te kokkerellen.
Mocht je nu ook zo’n avondje hebben, dan heb ik nog drie kleine, makkelijke en snel-klaar-hapjes voor je. Ik serveer die hapjes uit in kleine glaasjes. Net iets meer dan amuse bouche, maar net te klein als voorgerechtje. Dan zit je niet zo vol aan het einde van de avond, en passen er nog wel een paar oliebollen bij 😉. Een Garnalencocktail, die is echt zo snel klaar en de saus is van tevoren te bereiden . Je maakt de cocktailsaus in twee minuutjes, en het samenstellen is ook binnen een paar minuten gedaan. Of een Avocadomousse met Hollandse garnalen. De mousse kun je ook van tevoren maken en in een spuitzak in de koelkast bewaren totdat je het wilt opmaken om uit te serveren. Wil je het niet in een spuitzak doen? Dat is geen probleem, maar zorg er wel voor dat de mousse van de lucht is afgesloten door het helemaal met keukenfolie af te dekken, anders verkleurt deze. Het samenstellen is echt in een paar minuutjes gedaan.
Liever een warm hapje? Maak dan het Zalm-mierikswortel ovenhapje. Deze kun je helemaal van tevoren bereiden, en net voordat je het wilt serveren schuif je het in de oven. Ik gebruik zulke avonden vaak vis, omdat dat minder zwaar is dan vleesgerechtjes. Maar ik kan iedereen een avondje aanraden dat elke koppel/elke gast een hapje maakt. Dat scheelt een hoop stress, zeker als je met een grote groep vrienden bent. En je komt zo ook weer op ideetjes, want iedereen maakt iets anders klaar, ook waar je zelf nog niet aan had gedacht.
Manlief en ik zijn nog een paar dagen in die Heimat geweest. Daar hebben we een Kerstmarkt bezocht en een prachtige stadswandeling gemaakt. Ik heb daar een nieuw ‘suf diertje’ kunnen kopen. Het was liefde op het eerste gezicht. Deze muis heeft intussen kennis gemaakt met de rest, en volgens mij zijn ze wel vriendjes geworden.
Terwijl ik dit schrijf, gaat het buiten behoorlijk tekeer met vuurwerk. Vanaf gisteren mag dat officieel verkocht worden in Nederland. Wat mij betreft wordt het knalvuurwerk helemaal afgeschaft. Mijn katten vinden de knallen maar niets, terwijl wij juist op onze honden moeten letten dat zij niet naar de knallen toe willen rennen om te apporteren.
Veel buurtgenoten hebben huisdieren die al weken angstig zijn, omdat er veel vuurwerk(bommen) in de omgeving aangestoken worden. Die klappen zijn echt bizar! Gelukkig nog heel even, en dan kunnen we weer normaal post in de brievenbussen doen en prullen in de prullenbakken gooien. Ik hoop dat ook de bushokjes nog heel zijn na deze Oudjaarsnacht. Om maar te zwijgen over hoe brandweermensen, politieagenten en ambulancepersoneel soms behandeld worden als zij op hulpoproepen af komen.
Bijna is het zover, dan verwelkomen we het nieuwe jaar. Ik hoop dat het een mooier jaar mag worden dan het afgelopen jaar. Want hoewel dit jaar mooie dingen beleefd zijn, waren er wel heel wat diepe dalen. Niet alleen voor mij, maar ook voor heel veel dierbaren. Op naar 2025!
❤️ Lieve Carla, dankjewel dat jij elke week de moeite neemt mij mijn verschrijvingen door te geven!!❤️
Comments