top of page

Bladerdeeg Dennenboom

Leuk bij het aperitief voor de Kerstdagen

Bladerdeeg Dennenboom

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

20

20

gemiddelde waardering 2 uit 5

4-6 personen

2 rollen bladerdeeg

50 gram Emmentaler, geraspt

50 gram extra belegen kaas, geraspt

40 gram pistachenootjes, gehakt

20 gram sesamzaadjes

2 eetlepels gesmolten boter

1 ei

Wat zwart zout of Maldon vlokkenzout

Verwarm de oven voor op 190 graden. Leg een stuk bakpapier op een ovenplaat en leg hier één uitgerold stuk bladerdeeg op. Vet dit met een kwastje in met de gesmolten roomboter. Verdeel hierover de geraspte kaas en de pistachenootjes. (Maak in je hoofd een tekening van een kerstboom, op de plakken boven in de hoeken, hoeft geen kaas of pistache, die snijd je namelijk weg. Net als bij de stam. Smeer dan de tweede rol bladerdeeg in met de boter, en leg de besmeerde kant op de kaas/nootjes. Druk alles goed aan.


Snijd nu de vorm van een dennenboom. Snijd daarna de takken ‘in’. Draai de takken rond. Doe een eitje bij de overgebleven gesmolten boten en meng dit door elkaar. Besmeer de bovenkant van de dennenboom met wat van het geklutst ei- boter-mengsel. Strooi hier de sesamzaadjes en wat zwart zout of Maldon vlokkenzout overheen.


Bak de dennenboom in ongeveer 20-25 minuten gaar en goudbruin.



· Je kunt ook hier weer alle kanten mee op en lekker creatief mee zijn. Denk aan fijngesneden plakjes ham of spek, aan walnoten of hazelnoten in plaats van pistache, oude brokkelkaas of Parmezaanse kaas. Pijnboompitten of pepita’s bovenop.

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page