top of page

Crema de Elote

Mexicaanse maïssoep

Crema de Elote

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

30

35

gemiddelde waardering 2 uit 5

1 pan, 6-8 personen

5 maïskolven

1 bosje lente-uitjes, gesneden

2 uien, gesnipperd

6 teentjes knoflook, geperst

2 eetlepels chipotle-chilipepers in adobo-saus (ik hou van een kick, ik had er 3)

1 theelepel gedroogde oregano

1 bosje koriander

3 kippenbouillonblokjes

2 limoenen

300 ml melk

1 liter water

Scheutje zonnebloemolie en 30 gram roomboter

Haal de schutbladeren van de maïs (die trek je van het puntje naar beneden) en trek de draden eraf. Snijd met een groot en stevig mes het kontje eraf en was de maïskolf nog even na. Doe deze in een pan met  koud water en kook de kolven in ongeveer 15 minuutjes gaar. Haal de kolven uit het water, spoel af met koud water en laat zover afkoelen zodat je deze kunt beetpakken. Als het goed genoeg is afgekoeld, kun je met dat grote en stevige mes de maïskorrels verwijderen, door het mes langs de kolf van boven naar beneden te laten snijden. (Zie foto voor hoe je die dan vasthoudt.)


Neem een soeppan en doe hierin het scheutje zonnebloemolie en de roomboter. Fruit hierin de uitjes en de knoflook glazig. Doe dan de lente-ui en de maïskorrels (bewaar een paar korrels voor de garnering) erbij en bak deze even mee. Voeg daarna de gedroogde oregano toe. Blus het geheel af met het water en de melk. Zodra dit kookt kun je de bouillontabletten en de 2 eetlepels chipotle-chilipepers met de saus toevoegen. (Bij mij zijn dat dus 3 eetlepels inclusief de pepers geworden.) Doe het deksel op de pan en laat het geheel op laag vuur ongeveer een half uurtje pruttelen.


Maak het bosje koriander schoon, bewaar een paar blaadjes voor de garnering,  snijd de rest grof en voeg dit, samen met het sap van 1 limoen toe aan de soep. Neem een staafmixer en pureer de soep. Proef! Misschien wil je iets meer zout en/of peper, of meer limoensap. Vul de kommen of borden met de soep en garneer met de overgebleven maïs en blaadjes koriander. Serveer er partjes van de 2e limoen bij, dan kunnen mensen kiezen of ze dat er extra in willen.


* Ook lekker met een klein klontje crème fraîche bij het serveren.

* Maak een guacemole en serveer wat brood erbij om ernaast te eten. 

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page