Pasta met paddenstoelen en gorgonzola
Snel gemaakt en superlekker
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
10
15
3-4 personen
400 gram pasta
400 gram paddenstoelen, gesneden
200 gram gorgonzola, dolce
1 ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, geperst
200 ml slagroom
6 takjes verse oregano, gesneden
150 ml witte wijn
Scheutje olijfolie en een klontje boter
Zout en versgemalen peper
Neem een ruime pan voor de pasta en vul deze met water en een goede scheut zout en breng aan de kook. Als het kookt, zet je het vuur laag en het deksel op de pan. (Dan is deze ‘startklaar’ voor gebruik.)
Neem een ruime koekenpan en doe hier een scheutje olijfolie en een klontje roomboter in op medium-hoog vuur. Bak hierin de paddenstoelen aan. Zodra deze gaan slinken voeg je de ui en de knoflook toe. Bak deze mee. Als de uien gaan ‘zweten’, blus je dit af met de witte wijn. Doe nu de pasta in de pan met kokend water. Laat de alcohol verdampen uit de wijn, dit kun je ruiken. Als de alcohol verdampt is, voeg je de slagroom erbij. Temper het vuur naar medium-laag. Laat het geheel een beetje inkoken. Breng op smaak met zout en peper.
Als de pasta bijna gaar is, voeg je de gorgonzola bij de paddenstoelen. Bewaar een kopje kookwater van de pasta en giet de pasta af. Doe de pasta bij de paddenstoelen en meng het goed door elkaar. Proef! En breng eventueel op smaak met zout en versgemalen peper. Voeg dan de gesneden oregano toe. (Als de saus te dik is, kun je een beetje kookvocht toevoegen. Maar een beetje extra room is lekkerder.) Klaar.
· Je kunt allerlei paddenstoelen gebruiken; (Kastanje-)champignons, eekhoorntjesbrood, maar ook een paar bakjes gemengde paddenstoelen.
· Ik heb er een beetje fijngesneden (Hongaarse) salami bij gedaan. Die doe je dan tegelijk met de uien in de pan.
· Heb je nog kruidenkaas over? Ook dat kun je erbij doen.
· Ik had de dolce-Gorgonzola over van het weekend, maar je kunt natuurlijk ook de picante variant gebruiken. Deze is wel sterker van smaak, daar moet je van houden in een gerecht.
· Voor een extra ‘paddenstoelen-kick’ kun je ook gedroogd eekhoorntjesbrood toevoegen. Zelf gedroogd of gekocht, ik doe dat dan even in de koffiemolen zodat het poeder is. Een eetlepel tegelijk met de slagroom toevoegen, dan krijg je een nog intensere paddenstoelensmaak.