Rode port saus
Goed bij rood vlees en zo klaar
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
5
15
1 klein juskommetje, 4-6 personen
halve fles rode port (Tawny is prima, het hoeft geen dure fles te zijn)
125 gram roomboter in blokjes (koud!)
zout en versgemalen peper
Doe de port in een steelpannetje en breng het aan de kook. Zodra de port kookt, het vuur lager draaien, maar wel dat het blijft koken. Laat inkoken totdat je ongeveer een derde over hebt.
Voeg dan naar smaak wat zout en versgemalen peper toe. Doe er steeds een paar blokjes ijskoude boter bij terwijl je blijft roeren met een garde (een bolletjesgarde werkt het beste, dan kom je over de gehele bodem en je boter komt daar niet in ‘vast’ te zitten in je garde.)
Blijf al roerend boter toevoegen totdat je een mooie gladde en glanzende saus hebt. Het kan zijn dat je niet alle boter nodig hebt.
* Bij haast kun je een koekenpan met groot oppervlak nemen… dat gaat sneller.