Romige aspergesoep
Helaas maar een paar weken per jaar… Ik kijk altijd uit naar het aspergeseizoen
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
35
15
4-6 personen
500 gram asperges
250 gram dikke plakken York ham, in stukjes gesneden
4 kippenbouillonblokjes
1 bosje bieslook, fijngehakt
500 ml slagroom
70 gram roomboter
70 gram bloem
Schil de asperges en snijd van de onderkant 3-5 cm af. Doe de schillen en de stukken afgesneden asperges in een ruime pan, vul aan met 2 liter water en breng het aan de kook. Zodra het kookt, op laag vuur zo’n 25-30 minuutjes laten koken met het deksel op de pan.
Snijd intussen de asperges in stukken van 2- 3 cm. Schep de stukken asperge en de schillen uit het water. Deze kun je nu weggooien.
Doe de roomboter in een ruime pan en laat deze smelten. Voeg dan in 1 keer de bloem toe terwijl je met een houten lepel roert. Je krijgt nu een dikke ‘deegpap’. Deze moet je al roerend een paar minuutjes op laag vuur laten garen (niet kleuren). (Anders smaakt je soep straks naar rauwe bloem, niet lekker! Je hebt nu een roux gemaakt.)
Neem een garde en doe 1 soeplepel van de aspergebouillon bij de bloem/boter. Goed mengen en probeer zo min mogelijk klontjes in je roux te hebben. Voeg nog 1 of 2 lepels vocht toe terwijl je blijft kloppen met je garde. Je hebt nu een dikke ‘saus’. Voeg dan de roux bij de aspergebouillon. Weer goed doorroeren zodat je bouillon gebonden is. Voeg de slagroom toe en de kippenbouillonblokjes. Proef of je nog iets zout en of peper toe wilt voegen. (Neem dan wel witte peper, dan staat mooier in de soep.) Nu de stukjes asperge erbij en nog even 5 minuutjes laten koken op laag vuur.
Voeg net voor het serveren de ham en de fijngesneden bieslook toe.
*Je kunt dit gerecht vegetarisch maken door groentebouillonblokjes te gebruiken en de ham weg te laten. Bak dan van wat oud brood een paar croutons in een koekenpan met wat boter voor wat extra ‘bite’.