Chocolade-hazelnoot-rumballetjes
Om te geven, of voor jezelf
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
15
20
40-50 stuks
125 gram roomboter, op kamertemperatuur
125 gram poedersuiker
300 gram pure chocolade
180 gram hazelnoten, geroosterd en vermalen
1 theelepel aanmaak-koffie
3 theelepels cacaopoeder, gezeefd
6 eetlepels rum (Havana Club Anejo Esecial)
Een paar eetlepels cacao voor de coating
Smelt de chocolade au bain-marie. Mix ondertussen de boter en de poedersuiker tot een egale massa. Voeg de vermalen hazelnoten, het koffie poeder, het cacaopoeder en de rum toe aan de chocolade. Als het iets is afgekoeld, kun je het boter-poedersuiker- mengsel erbij voegen en meng je alles goed door elkaar. Laat afgedekt in de koelkast afkoelen, een half urtje ofzo, zodat je er gemakkelijk balletjes van kunt draaien.
Doe wat cacao in een kommetje. Draai balletjes (iets groter dan een soepballetje) van het chocolade-mengsel en rol het daarna door de cacao. Draai er dan een mooier en ronder balletje van en haal het nog een keer door het cacaopoeder. Laat vervolgens weer afkoelen in de koelkast.
· Je kunt ook andere (of geen) drank gebruiken. Ik heb ook een variant gemaakt met wat rasp van een sinaasappel, Grand Marnier (rouge) en een ¼ theelepeltje chilipoeder.
· Je kunt de balletjes ook door wat hagelslag of geroosterde en gehakte hazelnoten halen.