top of page

Pie’s van ree en varken

Die zien er toch uit om op te vreten!

Pie’s van ree en varken

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

50

50

gemiddelde waardering 4 uit 5

6 stuks

Voor het deeg:

200 ml water

75 gram roomboter

75 gram reuzel

450 gram bloem, gezeefd, extra voor het werkblad

1/2 theelepel colorozo zout

1 ei, losgeklopt

1 scheutje zonnebloemolie


Voor de vulling:

300 gram vlees van ree (schouder of bil)

200 gram varkensschouder, gemalen

200 gram buikspek, gemalen

1 theelepel colorozo zout

1/2 theelepel versgemalen zwarte peper

1/2 theelepel gemalen foelie

1/2 theelepel versgeraspte nootmuskaat

1 ei (om het deeg te bestrijken)


Voor de gelei:

3 blaadjes gelatine

1 beker water

1  bouillonblokje

Deeg:


Doe 200 ml water, 75 gram roomboter en 75 gram reuzel in een pan en verwarm op laag vuur tot de boter gesmolten is. Zet apart.

Doe de gezeefde bloem, het zout en het ei in een ruime kom. Meng alles goed door elkaar met een mes.


Voeg het warme mengsel van boter, reuzel en water toe en meng goed met een houten lepel. Kneed het daarna goed door elkaar met je handen, zodat je een egaal mengsel hebt.

Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad en kneed het tot het deeg glad en glanzend is. (Is het iets te nat, voeg dan een klein beetje bloem toe. Als het te droog is, kun je een paar druppels water toevoegen.)


Neem de kleine jampotjes, keer ze om en bestrijk de buiten- en bodem met een dun laagje plantaardige olie (ongeveer 1 theelepel). Je kunt hier wat keukenfolie omheen doen.

Neem 2/3 van het deeg en rol het uit tot een dikte van 0,6 cm. (Bewaar het resterende 1/3 van het deeg in wat keukenfolie)


Snijd een cirkel van 20 cm uit en leg deze in het midden van de bodem van de jampot. Trek de zijkant van de pot voorzichtig omhoog. Pas op dat je het deeg niet te dun uitrekt. Het deeg moet overal gelijkmatig zijn en zonder gaten of scheuren. Mocht het deeg toch scheuren, vorm het dan gewoon opnieuw met je vingers. Dit deeg gemaakt van heet water is erg vergevingsgezind.


Bedek het deeg met een strook bakpapier, geknipt op de hoogte van het deeg in de pot. Knoop het bakpapier dicht met keukentouw. Knip de bovenrand bij voor een nette rand. Zet minstens 30 minuten in de koelkast om af te koelen en op te stijven.

Verwarm deze voor op 180 graden.


Vulling:


Doe het gehakte vlees in een kom en breng op smaak met het zout, de peper,  gemalen foelie en versgeraspte nootmuskaat. Meng goed door elkaar.


Haal de deegvormpjes voorzichtig van de jampotjes (het deeg is erg stijf). Als er ergens een scheurtje is gekomen, vul het dan zo goed mogelijk aan de binnenkant van de vorm op met deeg dat je over hebt. Snijd de bovenkant, waar nodig, netjes af met een mes.

Verdeel het vlees over de vormpjes en druk het enigszins aan.


Rol het laatste deeg uit, en steek daar met een vorm deksels uit die net iets groter in diameter zijn dan de jampotjes. Neem een kommetje en breek hierin een ei. Klopt het los. Bestrijk met een kwastje het deeg van de binnenkant en de bovenkant van de vormpjes in met wat losgeklopt ei.  Plaats het deksel erop en knijp het goed dicht.


Prik met een eetstokje een gaatje in het midden van het deksel, zodat er een klein ‘schoorsteentje’ ontstaat.


Bestrijk  de vormpjes aan de zijkanten en de bovenkant met het losgeklopte ei. Zet de vormpjes op een ovenblik met een bakpapiertje.

Bak gedurende 50 minuten tot 1 uur de pie’s gaar en goudbruin.


Haal het uit de oven en bestrijk het opnieuw met ei. Laat afkoelen.


Gelei:


Week 3 blaadjes gelatine 15 minuten in koud water. Doe het water en het bouillonblokje in een steelpannetje en breng het geheel aan de kook.

Knijp de blaadjes uit en voeg het toe aan de warme kippenbouillon. Roer goed door elkaar.

Giet de gelei met een trechtertje via het kleine luchtgaatje in het midden van de pie. Laat het mengsel op een koele plaats opstijven.


* Eet de pie’s koud of op kamertemperatuur. 

* Verpak de pie’s in wat bakpapier en vervolgens in aluminiumfolie in, dan kun je deze een paar maanden bewaren in de vriezer.


  • Pinterest
  • Instagram

©2020 Monique Jansen

bottom of page