Ricotta-taart met chocolade, noten en vruchten
Chocolade is altijd goed ;-)
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
15
10
1 taart, 8-10 personen
Bodem:
10 dadels, ontpit
75 gram hazelnoten, geroosterd
1 eetlepel notenpasta
50 gram haverkoekjes
Snufje zout
Vulling:
150 gram pure chocolade, gesmolten
250 gram ricotta
200 ml slagroom
75 ml honing
50 ml melk
2 gelatine blaadjes
Topping:
Vers fruit zoals rode bessen, blauwe bessen, bramen, frambozen en/of aardbeien
Wat poedersuiker
Neem een springvorm van 23 cm. en doe een stukje bakpapier op de bodem. Vet de randen in met wat zonnebloemolie of bakspray.
Doe alle ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine. Gebruik de pulse-knop om hier een grove massa van te draaien. Je wilt structuur houden. Stort dit uit over de bodem van de taartvorm en druk het iets aan met bijvoorbeeld de onderkant van een glas. Maak het aan de rand iets hoger.
Laat de gelatineblaadjes weken in koud water. Klop in een kom de slagroom. Neem een andere ruime kom, en mix hierin de ricotta, gesmolten chocolade en de honing tot een egale massa. Verwarm de melk in een steelpannetje. Knijp de gelatine uit, en voeg die aan de melk toe. Meng ook dit tot een egaal massa, zodat de gelatine helemaal gesmolten is in de melk. Stort dit bij het ricotta-mengsel en meng alles goed door elkaar. Vouw vervolgens de slagroom door het ricotta-mengsel. Stort dit uit in de taartvorm en maak de bovenkant glad. Zet weg in de koelkast, laat minstens 2 uur opstijven.
Neem de taart uit de koelkast. Verdeel het fruit hierover en bestrooi met wat poedersuiker.
* De taart is heel snel gemaakt, maar moet wel geruime opstijven in de koelkast.
* Maak deze de avond van tevoren, dan hoef je alleen de vruchten en de poedersuiker er nog op te doen.
* Snijd niet te grote stukken, de taart is echt om de boel 'nog even dicht te smeren'.