Rillette van fazant met foelie, tijm en oregano
Voor op een toastje
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
20
240
14-15 potjes rillette
2,5 kilo fazanten, in stukken
2,5 kilo speklappen, grof gesneden
680 gram ganzenvet
1 hele bol knoflook, schoongemaakt
250 gram reuzel (later nodig!)
3 stukken foelie
Bosje tijm, verse
Bosje oregano, verse
5 theelepels zout
5 theelepels grosgemalen peper
Neem een ruime braadpan en doe hier een paar eetlepels ganzenvet in. Braad hierin de speklappen aan. Voeg dan, als het spek wat kleur krijgt, het fazantenvlees toe. Voeg de rest van het ganzenvet erbij, en voeg alle overige ingrediënten, op de reuzel na, toe aan de pan. Breng het geheel aan de kook, en zodra het kookt, temper je het vuur, zodat het zachtjes pruttelt. Laat het geheel een uurtje of 4-5 zachtjes pruttelen met het deksel op de pan.
Laat afkoelen op kamertemperatuur.
Verwijder de takjes van de tijm en de oregano en de foelie. Neem een ruime kom, en doe hier ongeveer een kwart van het vlees met wat vet in. Verwijder alle botjes en controleer met een magneet op hagelkorrels. Let op, bij de pootjes van de fazant zijn veel dunne en fijne botjes!
Mix met de handmixer het vlees en het vet, zodat je een goede structuur krijgt. Vul de potjes met de rillette, druk goed aan, zodat je zo min mogelijk lucht in de potjes hebt. Maak de bovenkant glad met een lepeltje. Doe dit ook met het overige vlees.
Laat de reuzel smelten. Maak de potjes aan de bovenkant goed schoon, dat gaat het beste met tissues. Vul de potjes tot bijna aan de dekselrand met de gesmolten reuzel. Laat dit stollen en je kunt de potjes afsluiten met de deksels. Bewaar in de koelkast.
· In de koelkast kun je deze onaangebroken potjes maanden bewaren. Zodra het potje geopend is en de reuzel verwijderd is, zul je het binnen 2 a 3 dagen moeten eten.
· Ik maak dit meteen in grote hoeveelheden. Het kan natuurlijk ook met 1 kilo fazantenvlees en 1 kilo speklappen. Reken met zout en peper op 1 theelepel per kilo vlees.
· Gebruik zeker geen keukenmachine, dan heb je niet de structuur die een rillette heeft. Dus echt even de handmixer gebruiken.